אחד הדברים החשובים ששומרים על איכות החיים שלנו היא שינה טובה ורציפה לאורך כל הלילה. כל הפרעה במהלך השינה עלולה לפגום באיכות חיינו. אחת ההפרעות הידועות שלא מעט אנשים סובלים ממנה היא נחירות. כשנחירות עצמן נובעות מהפרעה בדרכי הנשימה. אולם, לא תמיד אנשים מודעים לבעיה שלהם, שכן הם נוחרים בזמן שהם ישנים ומי שבאמת יכול להתריע על כך, זה לרוב בן הזוג שעד להפרעות הללו וסובל מהם לא פחות.

ההפרעה בדרכי הנשימה נובעת בדרך כלל ממעבר לא תקין של האוויר לכיוון הלוע, מה שגורם ישר לנחירות ובמקרים אף יותר קשים לחסימה חלקית של דרכי הנשימה מה שמוכנה – “דום נשימה בשינה”. מצב זה, גורר בזמן השינה יקיצות רבות שפוגעות באיכות השינה והתוצאה היא חוסר שינה עצבנות ותסכול. אז איך פותרים את הבעיה והאם יש דרך פשוטה לכך? על כך במאמר לפניכם.

סד לילה נגד נחירות ודום נשימה

אחד הפתרונות שמוצע היום לאוכלוסייה הרבה שנוחרת וסובלת מתופעת חסימת האוויר היא התקן דנטלי שמכונה – סד לילה. את הסד מרכיבים על השיניים לפני השינה, ובמהלך השינה הוא מונע חסימה של אוויר ומשפר משמעותית את המעבר. מדובר בשיטה יחסית פשוטה שלא מצריכה שום פתרון טכנולוגי מורכב וכך ניתן לישון שעות ארוכות ללא מפרע.

הסיבות שבגינן יש הפרעה בדרכי הנשימה

אחת הסיבות הכי שכיחות לתופעה הזו של היצרות מעברי האוויר בזמן שינה היא עודף משקל, מה שגורם לשקיעה של השומן בקיר הלוע בזמן שהאדם שוכב. השומן מוסיף הרבה לחץ על האזור של הצוואר וכך למעשה נוצרת נסיגה של הלוע לכיוון אמצע הלשון ואז מעבר האוויר נחסם. בנוסף, יש סיבות נוספות שיכולות לגרום להפרעה כזו כמו, שקד מוגדל או מבנה מסוים של הלסת או כל גורם גנטי אחר.

איך בוחנים את התופעה?

כפי שהזכרנו לעיל, נחירות יכולות להיות מאובחנות בראש ובראשונה על ידי בן הזוג שהוא בעצמו סובל מאוד מרעש הנחירות. מדובר לא פעם בנחירות מרעישות במיוחד שלא מאפשרות לבן הזוג לחזור לשינה, מה שיכול לגרום לבני הזוג לסבול מנדודי שינה רבים ולהרגיש תסכול עמוק. על אף הקביעה שרק גברים נוחרים, מחקרים מעידים שעשרים אחוז מהנשים מתחילות לנחור עם עלייתן בגיל. היה ובן הזוג מתריע על הבעיה ואתם בעצמכם חשים עייפות רבה במהלך היום, יש לחשוב על טיפול הולם שיפסיק את התופעה ולא ידרדר את מצבכם הבריאותי. לפני הכל פנו למעבדת שינה כדי לבדוק את הבעיה לעומק. יחד עם התוצאות של מעבדת השינה ניתן לגשת לרופא השיניים שלכם על מנת שיספק לכם מענה בצורה של – סד לילה.

הפתרון – סד לילה

לאחר שרופא השיניים יאבחן את הבעיה הוא יבקש להתאים לכם בצורה אישית את ההתקן תוך כדי שהוא לוקח מידות באמצעות חומר רך שמוחדר לפה ומתקשה לאחר זמן מה. החומר הזה הוא למעשה הדגם המדויק של הלסת שלכם שבאמצעותה מייצרים את הסד (ההתקן). ההתקן עשוי מאקריל שזה פלסטיק קשיח וההרכבה שלו על הלסת פשוטה ואינה מפריעה כלל. הסד עצמו מזכיר במראה שלו את הפלטה שמיועדת ליישור שיניים. הרכבה שלו תותיר את מעברי האוויר בפה פעורים, מה שיסייע לשינה רציפה ונטולת נחירות.

סוגי התקנים שונים

יש סוגים שונים של התקנים שעשויים ממקשה אחת ויש כאלה שהם בנויים משני סדים (סד לכל לסת). הם מחוברים על ידי מנגנון ייחודיי שאותו מכין טכנאי השיניים. ההתקן מטרתו לקדם את הלסת התחתונה בכמה מ”מ ובאמצעות זה הלשון תימשך קדימה. זה מה שמונע התמוטטות של השרירים שמרכיבים את הקירות של הגרון ומתפנה מעבר לאוויר. מהרגע שמתחילים להיעזר בסד איכות החיים משתנה בצורה קיצונית, השינה רציפה ללא יקיצות, השרירים של הלוע רגועים והחיים חוזרים לקדמותם.

מה מחקרים אומרים?

ישנם לא מעט מחקרים שמעידים ששימוש בסד משפר בצורה משמעותית את התחושה הכללית ואת איכות השינה של כל מי שסובל מנשימה חסימתית. בנוסף, מחקרים מראים כי יעילות ההתקן האוראלי עולה פי כמה על פתרונות אחרים כמו ניתוחים באמצעות קרני לייזר, מסכות ומדחס ועוד, שמטרתם לפעור את מעברי האוויר בלוע.

יתרונות ותופעות לוואי בשימוש בסד

לטיפול באמצעות ההתקן הדנטלי יש מנעד של יתרונות: אם בעבר היה צורך לעשות שימוש במסכה עם מדחס מגושם שעושה הרבה רעש ולא ניתן להתנייד אתו לכל מקום, כיום, המענה האידיאלי הוא סד לילה שהוא מכשיר קטן וחרישי שאינו מרעיש ואפשר לקחת אותו לכל מקום. בנוסף, מדובר בטיפול שהוא לא פולשני ולא גורם לשום שינוי ביציבות השיניים או הלסת.

תופעות הלוואי שקשורות לשימוש בסד תחלופנה במהרה, מדובר בעיקר בכאב קל שיכול להיות מורגש באזור השריר של הפנים או בלסת, באזור החניכיים ולפעמים גם כאב ראש. לעיתים סד לילה יגרום גם להפרשה של רוק או מאידך ליובש בפה. גם נקישות במפרק הלסת יכולות להופיע וגם שינוי קל במנשך השיניים.

כיצד מתאימים את הסד?

לפני הרכבה של כל התקן אוראלי, על המטופל לעבור בדיקה אצל רופא השיניים מומחה בתחום הלסת ובכל הנוגע להפרעות תפקודיות באזור הפה בזמן שינה. הרופא ישלול כל מיני בעיות אחרות שיכולות לגרום לבעיה באזור הלסת וההחלטה לקביעה על סד תגיע רק לאחר שיחה על הבעיה ובהתאם לתוצאות הבדיקה שהוא יעשה ללסת, לחניכיים ולשרירי הפנים שלכם. בפגישה הזו הוא יספק גם הסבר והדגמה כיצד משתמשים בהתקן ואילו סוגים קיימים ומה מתאים לכל אחד. על מנת שהוא יוכל להתאים את הסד הדנטלי חשוב שלמטופל יהיו לפחות בין שישה לעשרה שיניים בריאות בכל אחת מהלסתות שלו, רק כך הסד יצליח לסייע באמת.

לאחר מכן, נפגשים שוב במטרה לקחת מידות למעבדה, שם ייצרו את הסד בהתאם לדגימת הלסת שלכם. כשהסד מוכן מודדים אותו מול הרופא והוא בודק שהכל כשורה. לצורך הצלחת הטיפול יש לבצע מעקב אצל הרופא ולבדוק את רמת היעילות של הסד לאחר תקופה קצרה של שימוש.

מספר טיפים לסיום

אל תזניחו – במידה ואתם נוחרים או סובלים מכל הפסקת נשימה בזמן שאתם ישנים, מומלץ מאוד לא להזניח את הבעיה עבורכם ועבור כל מי ישן לצידכם ולהגיע לגורמים הנכונים על מנת לפתור את הבעיה אחת ולתמיד.

אל תתפתו – אל תרכשו סדים שלא הגיעו לאחר שנבדקתם בצורה מקצועית ומקיפה אצל רופא השיניים. מחקרים הראו, שכמו “הפלטות” או השתלים של השיניים שמותאמים לכל פה, בהתאם למבנה שלו, גם סד מחייב להיות מיוצר במעבדה מקצועית, לאחר שנלקחה דוגמא מדויקת של הלסת של המטופל. סד שלא מתאים יכול ליצור נזק בלתי הפיך לכל הלסת ולמבנה הפה.

רק רופא שיניים מומחה – רק רופא השיניים שהוא מומחה במקצועו ידע להתאים למטופל סד שיסייע לו בבעיה ויאפשר לכל שריר ומפרק להתרגל לעמדתו החדשה בהדרגתיות עד שהמטרה תושג – פתיחה של מעברי האוויר הפה והפסקת התופעה של נחירות ודום נשימה.