נחירות

בניגוד למה שאנשים רבים חושבים, לנחירות אין קשר לבעיות סינוסים ואף סתום. הנחירות לרוב מתחילות באזור הלוע ונפלטות דרכו. ההגדרה הכי פשוטה הינה – רעש נשימתי, שנובע בזמן שמוכנס חמצן פנימה וכך הוא גורם לרעידת הרקמות הרכות באזור הלוע. הנחירות נחשבות לתופעה שכיחה יותר בקרב גברים. על פי הערכות, שישים אחוז מהגברים נוחרים בזמן שהם ישנים וזה רק מתגבר ומתעצם עם הגיל.

בקרב נשים תופעה זו פחות שכיחה והנחירות אצל נשים תופענה בעיקר לאחר גיל המעבר. במידה ואתם סובלים מעייפות בלתי מוסברת מדי בוקר או מתעוררים עם פה יבש במיוחד, יתכן ואתם סובלים מנחירות במהלך כל הלילה. מה תסמיני הנחירות? אילו נחירות נחשבות למסוכנות? מה ניתן לעשות ואילו פתרונות יש היום בשוק וכיצד התקן דנטלי יכול לסייע במקרים של נחירות? כל התשובות במאמר שלפניכם.

תופעת – הפסקת נשימה בשינה

יש שני גורמים להפסקת נשימה, הפסקת נשימה חסימתית, שזאת הצרה של דרכי הנשימה העליוניות שמופיעה לרוב בזמן שישנים ויש גם הפסקות נשימה שמגיעות מהמוח, בזמן שלא מתאפשר לכמות מספקת של אוויר להגיע מהריאות לכיוון המוח. מצב נוסף, הוא מעורבות של שני המקרים גם יחד. כל מי שסובל מהמקרים הללו עלול לחוות מספר רב של הפסקות נשימה בזמן השינה. במידה והסימפטומים בקרב אנשים שנוחרים הם עייפות וחוסר ריכוז, זמן קצר לאחר היקיצה שלהם שנמשכים לאורך כל היום, לרוב הגורם יהיה תסמונת דום נשימה שהיא מהסוג החסימתי.

התסמינים של דום נשימתי בשינה

כל מי שסובל מדום נשימה בשינה מתריע על שינה לא טובה ולא רציפה, שינה שבמהלכה הוא מתעורר עשרות פעמים ואינו מבין מדוע הוא גם חווה לא פעם קושי לקום בבוקר, מקרה כזה אמור להדליק נורה אדומה בכל הקשור לבעיית נחירות. כל מי שסובל מנחירות עשוי להתעורר לשתיים או שלוש שניות ולחזור לישון, לכן לא כולם ידעו להבחין בבעיה במהלך הלילה, אולם התוצאה תהיה שינה פגומה שתשפיע על מהלך כל פעולותיו של האדם במשך היום כגון, עבודה, נהיגה ועוד. בנוסף, יש להתייחס ביתר רצינות, אם מדובר בנחירות שהן בטון משתנה, אלה נחשבות להרבה יותר מסוכנות מאשר נחירות בטון מונוטוני.

כיצד ניתן לטפל בנחירות?

במקרים בהם הנחירות הן תופעה שקיימת זמן מה והן מטרידות את מי שנוחר ואת הסובבים אותו, יש להכיר ולנסות מספר שיטות טיפול בבעיה, חלקן יתנו פתרון מיידי וחד פעמי וחלק מהפתרונות יהוו מענה לזמן ארוך וממושך. לפני הכל ההמלצה תהייה להיבדק במעבדת שינה ולאחר מכן אצל מומחה אף אוזן גרון, שזה תחום מומחיותו.

להלן כמה שיטות טיפול:

במקרים בהם הנחירות הן תופעה שקיימת זמן מה והן מטרידות את מי שנוחר ואת הסובבים אותו, יש להכיר ולנסות מספר שיטות טיפול בבעיה, חלקן יתנו פתרון מיידי וחד פעמי וחלק מהפתרונות יהוו מענה לזמן ארוך וממושך. לפני הכל ההמלצה תהייה להיבדק במעבדת שינה ולאחר מכן אצל מומחה אף אוזן גרון, שזה תחום מומחיותו. להלן כמה שיטות טיפול:

מדבקות: הצמדה של מדבקות חד פעמיות על האף. מדבקות אלה נמכרות בכל פארם ואין צורך לרכוש אותם על ידי מרשם מרופא. הן מודבקות לאורך כל האף וכך הן מרחיבות למעשה את פתחי הנחיריים ויכולות להקל רבות על מעבר החמצן בדרכי הנשימה. מסכת אוויר חיובית (CPAP) : מסכה זו מיועדת בעיקר למי שחווה דום נשימתי. מסכה זו עשויה מפלסטיק והיא למעשה מזרימה אוויר לאף ולפה וכך היא מונעת מהחך לרדת כלפי מטה ולחסום את האוויר.

התקן ללסת: התקן זה עשוי מפלסטיק אותו מרכיבים על מערכת השיניים. ההתקן גורם ללסת לנוע קדימה ויחד אתה גם כל רצפת הפה וכך גדל המרווח של הלוע שכעת מתאפשר לו מעבר הרבה יותר טוב לזרימת האוויר. מדובר במענה שהוא נוח מאוד, לרבות לכל מי שמתקשה להסתגל למסכת האוויר.

ניתוח פלסטי: ניתוח – UPPP ‏ניתוח שמטרתו כריתה של החך והשקדים. לעיתים לא מן הנמנע לפנות למענה כירורגי וזאת רק בהמלצת רופא, ניתוח ייצור קשת שתאפשר זרימה מוצלחת יותר של אוויר.

הקשר בין נחירות למבנה האף

אנשים רבים סבורים שיש קשר לבין הצורה שבה בנוי האף לבין בעיית נחירות. אולם הנכון הוא שלנשימה האפית לא תהיה השפעה מכרעת על כל מי שנוחר. אנשים שיש להם מחיצה באף והיא עקומה או שהם סובלים מפוליפ בתוך האף, בדרך כלל יעברו ניתוח על מנת להקל על הנחירות. לרוב הטיפול יסייע בכל הנשימה האפית גם בזמן שהם ערים. יחד עם זאת, ניתוחים באזור האף אכן יכולים לשפר את העוצמה ואת תדירות הנחירות. מה שכן, נשימה לא איכותית מהאף עלולה לגרום לפתיחה של הפה בזמן השינה ואז הפה מתחיל להתייבש וזה מה שגורם לנחירות להישמע הרבה יותר קולניות.

מה הסכנות בנחירות?

פעולת הנחירה עצמה כאמור אינה מסוכנת אולם ההשלכות של הנחירות כגון דום נשימתי וכל הנובע מכך עלול לסכן את חיי הנוחר. הפרעות אלה יכולות לגרום ליתר לחץ דם גבוה עד לשבץ. רוב בני האדם לא ידעו להבחין בין נחירות ‘כבדות’ לנחירות שהן – ‘רגילות’, זאת למעשה הסיבה שכדאי לכל מי שנוחר לפנות לאדם שהוא מומחה בתחום על מנת לקבל אבחון מדויק לבעיה שלו. כמו כן, הנחירות פוגעות באיכות השינה, בירידה בכמות החמצן שזורמת לדם וירידה בקצב הלב. עוד נזקים שיכולים להיגרם בשל תופעת הנחירות הינן כעס ועצבנות, דכדוך, חוסר ריכוז וירידה משמעותית באיכות החיים.

מענה חדשני – התקן דנטלי

היום באמצעות התקן דנטלי ניתן למנוע מקרים רבים של נחירות. מדובר בסד דנטלי שנחשב להתקן מתקדם וחדשני ביותר בכל תחום ההתקנים הקיימים. הוא מבוסס על שלד עשוי מתכת דקה, שכל מי שם אותו כמעט ולא חש בו, לכן הוא מתאים לכל מי שסובל מרפלקס הקאה. ההתקן נשען רק על החלק הפנימי של השיניים וכך אינו בולט לעין. הוא עמיד מאוד גם בזמן שינה, הגייני ושומר על השיניים. ההתקן מעוצב בצורה חכמה ומקורית ומאפשר שינה טובה נטולת נחירות ואינו מפריע למפרקי הלסת לנוע.

כיצד עודף משקל משפיע על נחירות?

נכון יהיה לומר שעלייה במשקל או עודף משקל תהייה סיבה וגורם להחמרה בכל הקשור לבעיית נחירות ובהפרעות נשימה בזמן שינה. העלייה במשקל גורמת להצרה של דרכי הנשימה וההצרה הזו תגרום למחסום בכניסה של האוויר ובהוצאה שלו, לרבות בזמן שינה ושנמצאים במצב רפוי. בעקבות זה יש רעידות של כל הרקמות הרכות, שהן למעשה הנחירות. במקרי עייפות מצטברת, שינה על הגב, עישון או שתיית אלכוהול, כל אלה יכולים להחמיר משמעותית את המצב. כמו כן, חשוב לעשות פעילות גופנית מרובה ומסודרת ולהיות בשליטה בכל הקשור לתזונה בריאה ומזינה.

מי נוחר יותר?

מי נוחר יותר – אנשים רזים או אנשים הסובלים ממשקל יתר? התשובה היא, שכל מי שסובל ממשקל יתר נוטה לנחור, אך נציין גם שלא כל מי ששמן נוחר ויש גם אנשים רזים שסובלים מנחירות חזקות. במקרים של אנשים רזים הסיבה לנחירה היא לרוב המבנה האנטומי של אזור הלסת או במקרים של שקדים מוגדלים, ענבל ארוך, חך שנוטה כלפי מטה או מבנה הלסת תחתונה שגורם להצרה במעבר האוויר, לרבות בזמן השינה.