מבנה הלוע

שינה ערבה ואיכותית תבטיח לנו יום מוצלח למחרת, יום עם כוחות מחודשים, בריאות ושמחת חיים. יש סיבות רבות שיכולות להשפיע על איכות השינה שלנו כמו, איכות המזרן או כרית אורתופדית, המיזוג בחלל ועוד גורמים חיצוניים. גם לטרדות היום תהיינה השלכות על איכות השינה שלנו, אולם יש גם גורמים פיזיולוגיים שיכולים להשפיע על השינה שלנו והבולט ביותר הוא מבנה הלוע. הלוע הוא החלל שמכיל את האוויר שאנחנו מכניסים לריאות ובמידה והוא חסום הוא ימנע נתיב אוויר תקין וכאן למעשה מתחילה הבעיה. במאמר זה נרחיב אודות מבנה הלוע וכיצד הוא משפיע על איכות השינה שלנו.

איך בנוי הלוע שלנו?

האוויר נכנס לגוף דרך הפה והאף גם יחד. שני חללים הללו יפגשו באזור שמכונה הלוע. כל אדם שמעשן, יונק את העשן של הסיגריה דרך הפה ומוציא אותו דרך האף, מה שמאשש לנו את זה שמדובר בשני חללים מחוברים יחד. החך מפריד בין חלל הפה והאף. בחלק הקדמי החך קשה יותר כיוון שהוא בנוי מעצם, אולם בחלקו האחורי יש סחוס והוא מכונה החך הרך. החך הרך הוא החלל שמאפשר לרוב נתיב מעבר אוויר בין חלל הפה והאף, אולם לא תמיד – כשאנו נבלע את המזון או השתייה, החך הרך יתרומם ויחסום את הנתיב בין חלל האף לחלל הפה. לא פעם, כשנדבר או נצחק ונשתה במקביל, יכולה להיגרם מעין ‘תקלה’ והמשקה יותז לו דרך נחירי האף. במקרים כאלה רפלקס הבליעה לא פעל כנדרש והחך הרך לא הצליח לחסום את המעבר בין חלל הפה והאף בלוע.

איך מבנה הלוע משפיע על השינה שלנו?

אחת הסיבות השכיחות של שינה לא תקינה היא נחירות צורמות שמלוות לאורך כל השינה ועלולות לגרום לתופעה של דום נשימה חסימתי. תופעה זו יכולה בהחלט לנבוע כשהמקור לבעיה הוא מבנה של שריר הלוע, שלא מאפשר נתיב אוויר תקין שיגיע לריאות. מבנה לוע לא תקין יכול להיות מושפע בשכיבה לקויה שגורמת לחסימה, עודף משקל שמשפיע על המסה גם באזור הרקמות של הלוע או בעיה גנטית של מבנה לקוי ברקמות הרכות של הלוע. הואיל ויש עודף רקמות רופפות, בזמן לקיחת אוויר דרך האף, זה יכול לגרום לרטט והתוצאה תהייה – הצליל האופייני של נחירות. גם המיקום של הלשון בחלל הלוע בשינה עלול להשפיע על איכות הנשימה ולגרום לנחירות.

טיפול במבנה לוע לא תקין

מאחר והבעיה היא בזמן שינה, יש מנעד של פתרונות שיכולים לסייע למבנה לוע שמונע נתיב אוויר וגורם לתופעות של נחירות ודום נשימה חסימתי. אחד הפתרונות המוצלחים בימינו הוא – סד לילה. סד לילה הוא התקן דנטלי שמולבש על אחת הלסתות בפה. בצורה די פשוטה הסד מצליח לקדם את הלסת התחתונה ולמשוך מעט את הלשון קדימה, השינוי הקל הזה מונע את התמוטטות של השריר של הלוע ומאפשר נתיב אוויר פעור לרווחה.

שינה איכותית עם סד לילה

שינה באמצעות סד לילה תאפשר לכל אדם שסובל מנחירות ודום נשימה להותיר את מעברי האוויר פתוחים באזור הלוע מה שיסייע לשינה ממושכת ונטולת יקיצות. השימוש בסד הלילה לא כרוך בכאבים, זמן ההסתגלות הוא מהיר וכל מה שיש לעשות הוא להניח את הסד בלילה ולהורידו במהלך היום. את הסד מתאימים לכל אדם בצורה אישית, לאחר אבחון של מבנה הלסת, תוך הטבעה של מבנה הלסת שלו על חומר רך. כך מעצבים את הסד בהתאמה משולמת שמשיבה לאדם שינה ערבה ואיכותית, ללא כל מפרע, לאורך כל הלילה.