כל אחד רוצה לישון בשקט ללא נחירות
מחקרים רבים מצאו קשר בין נחירות ובין דיכאונות, סבירות גבוהה להתקף לב וכיו"ב. יוסי ספוז'ניק מציע דרכים להיפטר מהנחירות ולישון בשלווה
הפעם אני רוצה לספר על בעיה שעושה הרבה רעש במדינה – נחירות. בארץ יש כמיליון נוחרים. כן, מתברר שזו ארץ שנוחרת את יושביה. מצאתי המון מאמרים על בעיות שהנוחרים סובלים מהן – מבעיות בריאות ועד אלימות שננקטת נגדם.
מכשיר ה-CPAP, המונע הפרעות שינה, משפר את התפקוד המיני אצל חולים עם דום נשימה חסימתי בשינה. כך עולה ממחקר שעשו ד"ר דוד מרגל מהמרכז הרפואי רבין ופרופ' גיורא פילר מהטכניון.
מחקר רחב היקף, שנמשך שבע שנים, מגלה כי הסיכוי של נוחרים הסובלים מהפסקות נשימה בשינה ללקות בהתקף לב, גבוה פי חמישה מזה של אנשים שאינם סובלים מהבעיה. לפי החוקרים, יש להוסיף את הטיפול בנחירות בתור צעד למניעת התקפי לב. מחקר אחר, שנעשה בארצות הברית, מצא כי אנשים הסובלים מבעיות נשימה בשינה נתונים בסיכון גבוה ללקות בתסמיני דיכאון – מדובר בסבירות שגבוהה בעשרות אחוזים מזו שנוגעת לאנשים שישנים בלילה ללא כל הפרעה.
אני לא נוחר, אבל רעייתי טוענת שאני כן נוחר, ואני לא מנסה אפילו להתווכח איתה. הזמנתי מקופת חולים בדיקת שינה, והמליצו לי על CPAP – זהו מכשיר שמזרים אוויר דרך האף (דרך מסכה מיוחדת) בלחץ חיובי, כך שמעבר האוויר נשאר פתוח. אך קשה לי מאוד להשתמש במכשיר. מניסיוני האישי ומניסיונם של אנשים אחרים שדיברתי איתם, המכשיר מייבש את הפה ואת הגרון. אני מתעורר בלילה מיובש, ורץ לשתות מים. בסוף, בגלל הרגשה לא נעימה, אני מוריד את המסכה וישן בלי.
אז מה גורם לבעיה ואיך מטפלים בה?
בזמן השינה השרירים בתוך הגרון רפויים. לכן המרווח הפרנגנילי (Pharyngeal Space) שבגרון – קטן. כדי לספק כמות מספקת של אוויר לריאות גדלה אפוא המהירות של כניסת האוויר במעבר. כיוון שמהירות זרימת האוויר גדלה נוצרות ויברציות בחיך הרך (Velum Palatinum) ובאובולום (הלשונית הקטנה בגרון). הרעידות האלה מייצרות את הרעש הצורם שאנחנו מכנים נחירות.
איך להיפטר מנחירות?
כדי למנוע את התופעה יש להגדיל את המרווח הפרנגינלי בזמן השינה. המכשיר הדנטלי עושה זאת על ידי הזזת הלסת התחתונה קדימה. הוא עשוי שתי תבניות – אחת מהן מונחת על השיניים העליונות, והשנייה מונחת על התחתונות. שתי התבניות מחוברות ביניהן בשתי זרועות, שמטרתן להזיז את הלסת התחתונה קדימה, ובו בזמן לשמור שהלסתות יישארו ניידות, כדי לאפשר את בליעת הרוק. במצב זה המרווח הפרנגינלי גדל ומאפשר לאוויר להיכנס לריאות במהירות נמוכה מבלי ליצור רעש.
המערכת מיוצרת על ידי חברת Ercodent או חברת Selinsor. רופא שיניים מתאים אותה למטופל במעבדה. מומלץ להתייעץ גם עם רופא אף, אוזן, גרון.
לפי מחקרים שנעשו במעבדות שינה, הבאת הלסת קדימה פוטרת את הבעיה ב-90% מהמקרים.
הפסקת הנחירות מאפשרת ליותר חמצן להגיע לריאות, מונעת הפרעות נשימה ועייפות במשך היום, ומורידה לחץ דם. לשם ההגינות עלי לציין שהפתרון לכל מקרה הוא אישי. אני מכיר אנשים שישנים כל הלילה עם CPAP ומרגישים טוב. סד לילה לשיניים (מכשיר מונע נחירות) מתאים רק למקרים ספציפיים – שבהם הסיבה לנחירות היא צניחת הלשון אחורה, ורוב השיניים בפה.
הפתרון הדנטלי
פלטה קטנה ונוחה מורכבת על השיניים רק בזמן השינה. ההתקן הדנטלי מונע נחירות ודום נשימה בשינה על ידי כך שהוא מונע את צניחת הלסת התחתונה לאחור בזמן השינה, זמן הסתגלות להתקן קצר מאד. רופאי שיניים מנוסים מטפלים בנחירות בכל רחבי הארץ.