תסמונת דום נשימה בשינה היא תסמונת שמתרחשת בקרב מבוגרים רבים. הבעיה מתחילה כשבסיס הלשון, דפנות החך והלוע צונחים אחורנית, לכיוון מערכת הנשימה וכך יוצרים מחסום לזרימת האוויר שמנסה להגיע לריאות. בזמן שנוצר מחסום לאוויר, הגוף למעשה מפסיק לנשום לכמה שניות, גם הכמות של החמצן יורדת משמעותית ומופעל לחץ רב על כל אזור הנשימה, כשהגוף מבצע מאמץ גדול כדי לספק למערכת הנשימה את כמות האוויר שהוא זקוק לו. בנוסף, המוח מתחיל לשדר אותות מצוקה על מנת שהאדם יתעורר וישתחרר ממצב של -דום נשימה בשינה ויאפשר נתיב אוויר תקין. תופעה זו עשויה לחזור על עצמה מספר רב של פעמים למשך כל הלילה, לעיתים כמה עשרות פעמים בלילה. במאמר לפניכם נרחיב הכל אודות דום נשימה בשינה ונספק מספר פתרונות יעילים לתופעה.
אם נביט באדם שחווה דום נשימה במהלך הלילה נבחין בכמה תופעות. הוא יתחיל לנחור נחירות חזקות, הפה יהיה פעור והוא יתחיל לנשום דרך הפה, יהיו לו תחושות של מחנק והוא ישמיע גם קולות של חנק. אז גם יתחיל לחץ על מערכת הלב והנשימה, לחץ הדם אצלו יעלה, גם הדופק יאיץ, עד שהוא יקיץ משנתו לכמה שניות ויחזור לישון. כך תהייה כל השינה שלו במהלך הלילה, הוא יקיץ עשרות פעמים והשינה שלו תיהרס לגמרי. במקום שהגוף שלו ינוח ויאגור כוחות ליום הבא, הוא שרוי כל הלילה בקרב מתמיד בשינה ובנשימה שלו. לכן, אין פלא שבבוקר שהוא יקום עייף ותשוש, נטול אנרגיה ליום חדש, עם קושי להתרכז ולתפקד – ולעיתים הוא יחווה את כל אלה, מבלי שהוא יהיה מודע בכלל לסיבה.
דום נשימה היא בעיה שכיחה ממנה סובלים עד ארבעה אחוז מכלל האוכלוסייה, בעוד שגברים נוטים לסבול ממנה יותר מנשים. כמו כן, תופעה זו לא תהייה שכיחה בקרב ילדים, אולם כן בקרב מבוגרים שעם הגיל מתחילה להם צניחה של אברים רבים, כולל הלוע ואזור הלסת, מה שיכול לגורם לחסימה של האוויר. את הפסקות הנשימה אפשר לחלק לדרגות של קל, בינוני וקשה. במקרים שהתופעה מופיעה מעל חמש פעמים בלילה ונמשכת מעל לעשר שניות זה מעיד על דרגת חומרה קשה ועל בעיה קלינית שמחייבת טיפול.
נדגיש שבזמן שהאדם נוחר, זה לא תמיד מעיד על סכנת ועל התופעה של דום נשימה. לעיתים ההשלכות של הנחירות יגרמו לדום נשימה שעלול לסכן גם את הנוחר עצמו. הסיכונים הכרוכים בהפרעת דום נשימה בשינה הם יתר לחץ דם גבוה עד לשבץ. כמו כן, תופעה זו פוגעת קשות באיכות השינה וגורמת ירידה בכמות החמצן שזורמת לדם וירידה בקצב הלב, מה שעלול לגרום לבעיות בלב. בטווח הארוך דום נשימה זמן שינה יהווה גורם סיכון למחלות לב, יתר לחץ דם, הפרעה של קצב, אירוע מוחי, פגיעה בכל התפקוד המיני. כמו כן, הוא יכול לגרום לשינוי התנהגותי (פגיעה בתפקוד היומי בעבודה, לימודים), אצל האדם שסובל מכך ועד לשינוי ואישיותי קיצוני כמו דכאון ובעיות נפשיות שונות.
נחירות שגורמות לא פעם לדום נשימה בזמן השינה בקרב גברים ונשים וגם בקרב האוכלוסייה המבוגרת, ינבעו כאמור מהחלשה של שריר הבליעה וחסימה של נתיב האוויר. שרירי העזר שלהם צונחים והופכים להיות רפויים עד למצב של קריסה וחסימה של כל מעבר האוויר. הבעיה כאמור תחריף ככל שמזדקנים יותר או שיש עלייה במשקל. דום נשימה עלול להשפיע הן מבחינה סוציאלית והן מבחינה בריאותית. בטווח הקצר יסבול האדם מאין ספור יקיצות במהלך הלילה, יחוש יובש בפה, יסבול מעייפות במהלך כל היום וכל התפקוד שלו עשוי להיפגע. על מנת שלא לאפשר לבעיה להחריף ולהידרדר, כבר בזמן שקיים חשד לתופעה של דום נשימה בשינה, יש למצוא מענה לבעיה ולטפל בה כדי לחזור במהרה לחיי שגרה תקינים.
מודעות לבעיה תהיה כאמור הצעד הראשון. גם אם האדם לא יודע שהוא סובל מהבעיה אך בן או בת זוגו, מתריע על כך ומספר שהוא חווה את התסמינים שהוזכרו לעיל, חשוב להיבדק ולמצוא פתרון. לכן, בכל מקרה של נחירות מומלץ להיבדק, למרות שלא כל מי שנוחר סובל מהתופעה, אולם כל מי שסובל מהתופעה, כן נוחר. את האבחון הראשוני ניתן לערוך אצל רופא המשפחה ולבקש ממנו הפנייה לרופא אף אוזן גרון, שיבצע בדיקה פיזית שתכלול בדיקה על ידי סיב אופטי דק וגמיש שדוגם את נתיבי האוויר באזור האף והלוע, על מנת לזהות את המיקום האנטומי שאחראי להפסקת נשימה. כמו כן, לפני שיוחלט על המענה הנכון, המטופל יצטרך גם לעבור בדיקה במעבדת שינה כדי למדוד את חומרת הבעיה. לאחר שהרופא מקבל לידיו את כל ממצאי הבדיקות, ניתן לבחון יחד את מנעד הטיפולים שיכולים לעזור ולמנוע דום נשימה בשינה.
לפני הכל על פי מחקרים שנעשו, שינוי התנהגותי והרגלים שונים יכולים להקל על התופעה. שינה שהיא על הצד, גמילה מעישון, הימנעות משתייה של אלכוהול לפחות כמה שעות לפני השינה, הימנעות מנטילת תרופות מרדימות, טיפול ייעודי במחלות ריאה וכל מה שניתן להקל על הגודש באף. בנוסף, במידה והמטופל סובל מעודף משקל, יש להתחיל לעשות דיאטה כלשהי ולרדת במשקל. יחד עם זאת, אפשר לספק עוד פתרונות שיכולים להקל על התופעה כמו מסכה שמזרימה אוויר בלחץ גבוה. במקרים מסוימים כשהמקור לבעיה הינו במבנה הפיזי כמו מחיצה שיכולה לגרום לאף להיות אטום או פוליפ בחלל האף, אדנואיד מוגדל, חך בצקתי שצונח, שקדים שהם מוגדלים, מבנה בעייתי של כל הלשון וכדומה, ימליץ הרופא לפנות לטיפול כירורגי. כיוון שהבעיה לעיתים יכולה לנבוע מכמה גורמים יחד, לא תמיד נדע עם נכון לפנות לפתרון כירורגי. כדי לבחור את המענה הטוב ביותר כדאי להתייעץ לפי כן עם הרופא ועם המנתחים שמתמחים בכל הקשור לניתוחים באזורי האף, הלוע והגרון.
טיפול על יד התקן דנטלי רק הולך ותופס תאוצה יותר ויותר ומקבל מקום מכובד בכל מסגרת הפתרונות שיש כיום כמענה לתסמונת דום הנשימה בשינה וכן כמענה אפקטיבי במיוחד לבעיית הנחירות. התקנים שהם דנטאליים משמשים כבר לא מעט שנים כעזר לבעיות בדרכי הנשימה העליוניות. יש כמה סוגים של התקנים מהסוג הזה, שאותם יש להתאים בהתאם למבנה הלסת של המטופל ובהתחשב בגילו וכדומה. מנגנון הפעולה של ההתקן הינו דחיפה של הלסת התחתונה בזמן שינה, מה שיגרום ללשון להתרחק קדימה וליצור מרווח הרבה יותר גדול לנתיב אוויר. יתרה מכך, כל דחיפה של הלסת קדימה יספק ייצוב ומתיחה של החך. ההתקן שנמצא כיום יעיל במיוחד ומתאים לרוב האוכלוסייה הוא התקן MRD. התקן זה הינו מכשיר שמסייע בעזרת השיניים העליוניות כדי לקדם את הלסת קדימה בזמן שהמטופל ישן.
רק בלילה רגוע תקבלו פתרון לדום נשימה בשינה ולנחירות:
תחומי טיפול
פרטי התקשרות
טופ איכילוב – ת”א רח’ ויצמן 14 קומה 17 חדר 1713 – כל יום שני בשבוע
שרפ פלוס – בלב המפרץ – צק פוסט חיפה – קומה שלישית בקניון – ימי חמישי פעם בשבועיים
שרפ פלוס ב כפר סבא – רפפורט 3 כפר סבא הירוקה – קומה 11 בימי רביעי